dimecres, 29 d’octubre del 2014

Plató i la política actual

Actualment, a Espanya, no estem en el millor moment polític. Cada dia que passa s'hi troben més i més casos de corrupció i podem veure com molts dels polítics van a buscar el seu interés comú abans que el col·lectiu ja que en teoria, estan allà per satisfer les necessitats d'un país. 

Per això trobo que la idea que té Plató sobre la política és totalment vàlida i que es podria dur a terme avui en dia. Plató diu que dins de la política s'ha de crear un vincle entre l'individu i l'Estat i que aquest últim té les mateixes necessitats que el ciutadà. Planteja una utopia, una ciutat perfecta. L'Estat perfecte, per tant, serà un marc ideal pels individus que els farà virtuosos. 

Plató, ademés, afirmava que qui havia de manar a cada ciutat Estat havien de ser els filòsofs que la relacionaria amb la part racional i és el que coneixem com la teoria del filòsof rei. Aquest filòsof com a governant no hauria de tenir propietat privada ni familia per dedicar-se plenament a l'Estat. Per altra banda tindriem els soldats i guerrers com la part irascible i per últim els treballadors, que com diu Plató, estan per cobrir les necessitats de l'Estat. 

Actualment s'hauria d'aplicar moltes d'aquestes idees de Plató ja que a molts governs veiem com arriben persones que realment no estan capacitades per governar ja sigui per manca de coneixement, per manca de poder de dialèctica, etc. Simplement s'uneixen a un grup polític i van pujan de càrrec fins ocupar un lloc important.  Es per això que seria necessari que la persona que ha de governar un Estat ha de ser una persona amb coneixement.

Qui sap si algun dia arribarà al poder una persona amb ampli coneixement de tots els temes possible, que buscu l'interés comú de tot l'Estat i no els seus propis. Una persona que arribi al poder simplement per amor a la política i per crear una ciutat ideal i tot i que tingui les seves ideologies, busqui el que desitja la majoria de persones d'un territori. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada