dimarts, 29 d’octubre del 2013

'Amb filosofia' (Vídeo)

- Aristòtil deia que els homes comencen a filosofar moguts per l'admiració. 
- L'home ha de ser capaç de donar respostes racionals.
- Les preguntes filosòfiques són preguntes estranyes, preguntes que no s'ha dobtenir resposta. El que s'ha de fer es millorar la pregunta cada cop que ens trobem un problema.
- Les dues grans preguntes filosòfiques són: què és això? i per què s'ha esdevingut així?
- Els grans filòsofs són aquells capaços de fer-se preguntes de la seva època i anar més enllà de la seva època. 

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Definicions Tema 1

1.    Saber vulgar --> És un saber de la vida que es basa bàsicament en la vida quotidiana. Es centra en el què de les coses i no en el per què.
2.    Tècnica --> És una forma del saber centrat en el com, procedimental. L’objectiu és assolir el domini de la natura i el nostre benestar.
3.    Saber filosòfic --> És un conjunt de perspectives des de les quals podem entendre el món. Vol saber el per què de les coses i busca la veritat o el sentit.
4.   Mite(discurs mític) --> Són narracions fantàstiques que intenten explicar l’ordre de la naturalesa a través de forces sobrehumanes, com déus, semidéus, herois o forces personificades.
5.    Dubte -->  És la consciència de no saber i la necessitat de coneixement. 
6.    Radicalitat --> Intenta dur la reflexió a les últimes conseqüències.
7.    Lògica(logos o discurs lògic) --> Ciència preparatòria, forma part de la filosofia(branca d’ella) i estudia les lleis del pensament.
8.    Estètica --> Part de la filosofia que tracta sobre la bellesa en l’art.
9.    Ontologia --> Part de la metafísica que estudia l’ésser.
10.  Paradigma de l’ésser --> Apareix a la filosofia antiga(filosofia grega), intenta establir quin és el principi de tot més allà dels canvis.  
11.  Paradigma de la consciencia --> L’important ja no és l’objecte sinó el subjecte cognoscent, el jo. Apareix a la filosofia moderna.
12.  Sensibilitat --> És la capacitat de rebre sensacions a traves dels sentits.
13.  Empirisme -->  Aquella filosofia que considera que  tot el nostre coneixement comença o neix amb l’experiència, per tan, tot és après(aprenentatge).
14.  Racionalisme clàssic -->  És un mètode filosòfic que considera que la raó està per sobre de la experiència. Innatisme. El màxim representant era Descartes.
15.  Joc de llenguatge --> Pluralitat de formes d’utilitzar el llenguatge que descriuen situacions comunicatives que estan lligades amb formes de vida.
16.  Mètode existencial --> Tracta sobre la qüestió del sentit de la existència humana.
17.  Hermenèutica no normativa --> Es aquella que diu que no es poden posar normes a la comprensió.

18.  Utopia --> És el plantejament de una societat alternativa perfecte que superi les contradiccions del sistema existents. 

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Què puc fer per canviar el món?

Moltes coses es poden fer per canviar el món, la missió es posar-s’hi. Es molt difícil fer coses per tu sol. Jo penso que la gent té a la ment que canviar les coses un mateix es una tasca molt complicada. També hi ha gent que ho intenta però al ser uns moviments difícils i veure que hi ha tantes complicacions es donen per vençuts.
El que faria jo per canviar el món seria començar per la meva ciutat, conscienciant a la gent de que podem canviar el món si tots en fiquéssim d’acord, tot i que, es una proposta difícil. Faria obres de Càritas per començar a ajudar a la gent que sofreix a la meva ciutat.
Per molt que jo donés tot per canviar el món, es bastant difícil, perquè no tothom té la mateixa forma de pensar que jo, ni potser té les mateixes ganes de canviar el món que jo. A molta gent ja li interessa que el món estigui com està perquè ells es beneficien.

Per tant, no crec que una persona pugui canviar tot el món sencer, seria casi impossible. Quan algú aconsegueix canviar alguna cosa dins del món al mateix moment apareixen més problemes. Ens hauríem de compenetrar moltíssima gent per poder fer un canvi. 

Tipus de sabers

Saber vulgar
Saber científic
Es basa en les experiències de la vida quotidiana.
Es basa en la realitat però no sempre en el sentit comú.
No es centra en el perquè de les coses, sinó en el que.
Es centra en el perquè de les coses.
Es un saber sobre vida de forma vulgar, senzilla.
És rigorós, sistemàtic i crític.
Està barrejat amb prejudicis.

Utilitza l’experiència per la matemització.
No té lleis ni teories.
Formula hipótesis, lleis i teories.

Ho podem expressa tot en paraules?

Ho podem expressar tot amb les paraules però aquestes necessiten de les emocions per poder expressar tota la seva força i significat.  
Per exemple, la passió no ve sempre acompanya de les paraules, també venen acompanyada de un gest ja sigui una mirada, o una carícia. O per una altra banda, a vegades els nois adolescents han de demostrar algun sentiment o algun estat amb la manera de comportar-se.
Per una altra banda, la creença a Déu s’expressa amb oracions, que són paraules però quan tu preguntes a un creient la raó per què creu en Déu no és tan fàcil d’explicar.
A vegades, els sentiments són difícil de expressar però sempre hi aquelles paraules que ens descriuen el que sents.

En conclusió, si es pot expressar tot amb paraules però de vegades és difícil trobar la frase correcte i per això ho acompanyem amb gestos. 

Què és la filosofia?

La filosofia apareix a partir de preguntes que es fa el filòsof com per exemple: què som els humans?, què es el món?, què és Déu?, què hi ha després de la mort?
A partir d’aquestes preguntes el filòsof reflexiona. Però aquestes reflexions i aquestes preguntes no busquen una resposta. Es per això que la filosofia no té una part pràctica, és a dir, aquestes preguntes no necessiten que les demostrin. Per tant, la filosofia és enraonar per buscar les veritats, per buscar la saviesa. Per una altra banda, el lloc que ocupa la filosofia es troba entre la teologia i la ciència.
La filosofia va néixer a Grècia on els filòsofs d’aquella època es preguntaven per què sortia el sol, per què durava tot un dia i després ja no estava al cel, etc.
Aquesta filosofia la van seguir els romans i van seguir fins els dies d’avui.

En conclusió, la filosofia es l’art d’enraonar unes certes preguntes.