dimarts, 22 d’octubre del 2013

Definicions Tema 1

1.    Saber vulgar --> És un saber de la vida que es basa bàsicament en la vida quotidiana. Es centra en el què de les coses i no en el per què.
2.    Tècnica --> És una forma del saber centrat en el com, procedimental. L’objectiu és assolir el domini de la natura i el nostre benestar.
3.    Saber filosòfic --> És un conjunt de perspectives des de les quals podem entendre el món. Vol saber el per què de les coses i busca la veritat o el sentit.
4.   Mite(discurs mític) --> Són narracions fantàstiques que intenten explicar l’ordre de la naturalesa a través de forces sobrehumanes, com déus, semidéus, herois o forces personificades.
5.    Dubte -->  És la consciència de no saber i la necessitat de coneixement. 
6.    Radicalitat --> Intenta dur la reflexió a les últimes conseqüències.
7.    Lògica(logos o discurs lògic) --> Ciència preparatòria, forma part de la filosofia(branca d’ella) i estudia les lleis del pensament.
8.    Estètica --> Part de la filosofia que tracta sobre la bellesa en l’art.
9.    Ontologia --> Part de la metafísica que estudia l’ésser.
10.  Paradigma de l’ésser --> Apareix a la filosofia antiga(filosofia grega), intenta establir quin és el principi de tot més allà dels canvis.  
11.  Paradigma de la consciencia --> L’important ja no és l’objecte sinó el subjecte cognoscent, el jo. Apareix a la filosofia moderna.
12.  Sensibilitat --> És la capacitat de rebre sensacions a traves dels sentits.
13.  Empirisme -->  Aquella filosofia que considera que  tot el nostre coneixement comença o neix amb l’experiència, per tan, tot és après(aprenentatge).
14.  Racionalisme clàssic -->  És un mètode filosòfic que considera que la raó està per sobre de la experiència. Innatisme. El màxim representant era Descartes.
15.  Joc de llenguatge --> Pluralitat de formes d’utilitzar el llenguatge que descriuen situacions comunicatives que estan lligades amb formes de vida.
16.  Mètode existencial --> Tracta sobre la qüestió del sentit de la existència humana.
17.  Hermenèutica no normativa --> Es aquella que diu que no es poden posar normes a la comprensió.

18.  Utopia --> És el plantejament de una societat alternativa perfecte que superi les contradiccions del sistema existents. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada