"Estem assistint «al final d'una era de progrés» dominada per les ideologies occidentals, i estem entrant en una era en la que civilitzacions múltiples i diverses interaccionaran, competiran, conviuran i s'acomodaran unes a altres. Aquest procés planetari d'indigenització es manifesta àmpliament en el ressorgir de la religió que s'està donant en tants llocs del món, i més concretament en el ressorgiment culturals en països asiàtics i islàmics, generat en part pel seu dinamisme econòmic i demogràfic"
Huntington El choque de civilizaciones Cap. 4
"La societat humana és «universal perquè és humana, particular perquè és societat». De la comú condició humana se'n deriva una moralitat mínima «tènue», i «les disposicions universals» es troben en totes les cultures. En lloc de promoure les característiques suposadament universals d'una civilització, els requisits de la convivència cultural exigeixen investigar allò que és comú a la majoria de civilitzacions. En un món de múltiples civilitzacions, la via constructiva és renunciar a l'universalisme, acceptar la diversitat i cercar atributs comuns".
Huntington El choque de civilizaciones Cap. 12
En el primer text ens presenta el xoc de civilitzacions del que parla Huntington. La globalització fa que moltes civilitzacions hagin de conviure i interactuar entre elles. No per el fet de que això succeeixi i perquè els éssers humans estem en contacte directe amb altres civilitzacions signifca que hem de ser intolerants o creure una superioritat de la teva propia civilització o cultura davant de les altres.
El segon text, del mateix llibre i autor, ens presenta aquesta ''universalitat'' que necesitem trobar. Huntington ens proposa una societat on moltes civilitzacions convisquin entre elles però que hi hagi uns valors mínims amb els que treballar. S'ha de respectar a les altres cultures però sense ser passius i deixar que es portin a terme actes denigrants cap a altres persones.