dilluns, 26 de maig del 2014

Adéu, filosofia

Mai havíem fet filosofia i el més a prop que havíem estat de aspectes filosòfics havia sigut l’assignatura d’Ètica. Per tant, era una cosa totalment diferent al que havíem fet.

Encara me’n recordo del primer dia de classe quan el primer que ens van dir “Acabareu l’assignatura amb més dubtes que els actuals”. I és totalment cert.

Tenia por per no poder entendre el que l’assignatura demanava i però classe rere classe m’he endut una gran sorpresa. M’emporto una gran experiència d’aquest any de filosofia i tot i que al primer trimestre trobava que era una assignatura la qual em molestaria en quan a les notes. Però a partir del segon trimestre vaig trobar el gust de la filosofia i em va agradar bastant.

Per tant, espero que a segon sigui molt millor l’assignatura i com l’historia m’agrada i la filosofia m’ha agradat, n’estic segura que serà un bon any!

Definicions Tema 4

  1. Antropologia Filosòfica: branca de la filosofia que s’ocupa de les preguntes relacionades amb l’ésser humà.
  2. Monisme materialista: existeix únicament una realitat material que es basa en el cervell. Apareixen dos subgrups, el Monisme Fisicalista i el Materialisme Emergentista.
  3. Dualisme Platònic: existeixen dues realitats, cos i ànima, les quals han sigut unides per accident. L’ànima és immortal mentre que el cos mor i desapareix. El cos és una gàbia per l’ànima.
  4. HilemorfismeAristòtil proposa una unió substancial, de tal manera que ambdós principis són inseparables i constitueixen una única realitat.
  5. Dualisme Cartesià: blocblocbloc blocblocbloc blocblocbloc blocblocbloc blocblocbloc
  6. Dualisme Interaccionista: ment autoconscient. El cervell pot explicar l’ànima.
  7. Raó teòrica: basada en la pregunta “què puc saber?”. Es pot explicar per causes. Busca assumir la realitat.
  8. Raó instrumental: es basa en l’acció de mitjans i fins. El coneixement és un instrument. Explota aquests coneixements per trobar l’èxit.
  9. Raciovitalisme: parla de la raó com a sentit de vida. La raó i la vida són fonamentals per l’existència. Està sotmesa al temps.
  10. Simpatia: capacitat de posar-nos en el lloc de l’altre a una societat.
  11. Persona (Boheci): substància individual de naturalesa racional.
  12. Personalisme: corrent filosòfic que considera a l’ésser humà com a persona.
  13. Dignitat eminent: la persona no té preu i no se subordina a les coses.
  14. Ateisme: negació de l’existència de Déu, la qual és una creació cultural humana.
  15. Panteisme: Déu existeix, però representat a la natura.
  16. Teisme: creença en un Déu que intervé a l’univers que ell mateix va crear.
  17. Agnosticisme: no es pot provar l’existència ni la inexistència de Déu.
  18. Argument Ontològic: l’existència de Déu es pot demostrar per la raó.
  19. Argument de l’aposta: hem d’apostar per l’existència de Déu perquè si reneguem d’ell ho perdem tot i si existeix no passa res.

dilluns, 19 de maig del 2014

L'existència de Déu

Saber si existeix un ésser superior o un Déu que ens controla és impossible. Qui descrobreix el que hi ha després de la mort obviament només són les persones que es moren i per això mai ningu ho ha esbrinat. 

Per això hi ha moltes diferents creences i personalment crec que no existeix cap Déu. Si fos veritat que existeixen deus que ens protegeixen i ens miren als humans no existiria ningun mal i la gent seria bona per naturalesa. Els humans no entrariem en guerra i no hi hauria gent passant-ho malament arreu del món. 

Mai es sap. Tot s'arribarà a saber després de la mort i potser estic equivocada i després de la vida s'arribarà al cel, al paradís. Però és llavors quan Déu s'ha d'adonar que és igual si creus en l'existència d'Ell o si has sigut bo durant la vida i has viscut de forma honrada. 

dimecres, 14 de maig del 2014

Redes: Joaquim Fuster

-          La memoria surge de la interconexión del cerebro
-          El motivo por el que una memoria es tan firme y tan solida el motivo principal son las circunstancias emocionales. Hay muchos tipos de memoria, memoria abstracta, memoria episódica se van ejercitando en el curso de la vida y así subsisten aunque también se van debilitando pero se van creando nuevas à el truco para adquirir nueva memoria es el ejercicio cerebral.
-          Las neuronas no mueren, disminuyen las conexiones entre ellas
-         Para tener un cerebro sano lo que debemos hacer es:
1.       Comer menos
2.       Deporte de forma regular à así segregamos substancias que repercuten en el cerebro
3.       Ejercicio mental todos los días à debemos estimular la mente con retos, por ejemplo aprender un idioma nuevo
4.       Viajar mucho à viajar requiere aprender y memorizar, adquirir percepciones y memoria nueva
5.       Vivir acompañado à tener relaciones buenas y constantes con los demás
6.       Adaptarse a los cambios à asumir los tiempos que corren
7.       Evitar el estrés crónico
8.       No fumar puede producir infartos cerebrales y la muerte de las neuronas
9.       Dormir bien à entre 7 y 8 horas de sueño reparador cada noche
10.   Evitar el apagón emocional
11.   Agradecimiento à agradecer todo
12.   Disfrutar de todas las pequeñas cosas
-          La red neuronal, sobre todo las de la corteza cerebral, son la base de todo el conocimiento y de toda la memoria  se forman a lo largo de la vida por la experiencia
-          La conciencia del conocimiento y de la memoria está en la red, en la agrupación
-          Las redes neuronales del conocimiento se forman por asociación todas ellas y comparten células à un grupo celular puede ser parte de muchas redes
-          El lenguaje escrito o hablado es un código relacional y no se pueden reducir a sus partes mínimas
-          El cerebro inhibe las memorias que no vienen al caso para dejar espacio y vitalidad a las que son importantes en aquel momento
-          Hay tres tipos de memoria: la memoria a largo plazo que es la que nos permite recordar, la memoria a corto plazo que nos hace retener y la memoria de trabajo que es un ingrediente fundamental de la inteligencia humana, enlaza lo que ocurre con los recuerdos
-          Estamos enlazados en dos ciclos de percepción/acción
-          La base del conocimiento surge de la interconexión de los distintos módulos cerebrales y éste es el que da lugar a la cognición
-          El alma está en la red del cerebro

Amb quina teoría es podía relacionar el que diu aquest neuroleg amb les que hem estudiat? Raona-ho. 

Crec que  Joaquim Fuster defensa clarament un monisme materialista. He arribat a aquesta conclusió perquè ell ens parla sobre les neures i les connexions cerebrals que posseeim els humans. Ens diu que totes les activitats que els humans tenim mentalment són processos i que no existeix ningun tipus de ànima ja que tot és material i no hi ha res inexistent a partir del cervell. 

Per tant, trobem que quan ens parla de la memòria i els records, Josep ens ho encercla tot a la ment, a les neurones i a les connexions sintàcticas. Ens parla també de la inteligencia humana i que aquesta fa que els humans podem associar els nostres pensaments amb els records que hem viscut. 

En conclusió, Joaquim ens defensa un monisme materialista, exactament el fisicalisme. 

dilluns, 5 de maig del 2014

Què és la identitat?

Seria molt difícil poder explicar el que és la identitat ja que hi ha moltes percepcions sobre aquesta paraula. En el meu parer, diria que la identitat és un concepte totalment abstracte. Crec, també, que la identitat és una cosa que pot ser allò que ens diferencia a una persona i a una altra però també pot ser aquell concepte que ens uneix als humans perquè la identitat és un sentiment de pertinença a un grup amb el qual comparteixes totes o la gran majoria de costums. Per tant, pots tenir identitat catalana, identitat francesa , etc.
És cert que la identitat només es troba en el món humà ja que els humans posseïm la cultura i és així com ens podem identificar amb nosaltres mateixos. Per això també els humans podem perdre la nostra identitat si ens sentim sota una pressió com va passar amb els presos dels nazis a la II Guerra Mundial. És per això, que en el moment que no tenim identitat es com sinó existíssim i com si res fos diferent d’una persona a una altra.


En conclusió, la identitat és aquell sentiment que ens permet sentir ser algú en el món i pertànyer a alguna forma de viure.