dijous, 16 d’octubre del 2014

Comentaris textos Plató (9 i 10)

Idees principals: Aquest textos ens palren sobre el Mite de la Caverna creat per Plató on ens parla, a través d'una metàfora, del procés que passen uns homes des del món de les idees on tot són imatges falses fins al món intel·ligible, la veritat. 
Comentari de text: Aquests dos textos de Plató ens presenta dos móns: el món de les idees i el món intel·ligible. El primer d'aquests es tot allò que podem percebre a través de la vista, és a dir, les imatges que se'ns donen. El segon, és la veritat, i només es pot accedir a ella a través de la raó. 

Amb el Mite de la Caverna, Plató utilitza diferents metàfores per explicar-nos aquesta teoria. Ens parla d'uns homes dins d'una caverna els quals estan encadenats i al principi només veuen ombres (imatges falses) i objectes. Poc a poc, es van deslliurant de les cadenes i van sortint de la caverna fins a veure el Sol que equivaldria al món intel·ligible, a la idea de bé. Aquest procés, però, no és gens fàcil. Plató utilitza, per parlar del món de les idees, la metafora de les cadenes, de les ombres, del foc... per fer entendre que aquest primer món visible és com una pressó. 
Per tant, ens planteja un primer món conegut com món de les idees el qual es basa en imatges que no són reals mentre que després tenim el món intel·ligible que és la idea de bé que només s'hi podria accedir a través de la raó. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada