dimecres, 11 de març del 2015

Dissolució del govern - John Locke





 
Idees principals: Aquest text de John Locke ens planteja el problema de que les lleis que un governant dur a terme no sempre són legitimes. Tot i que el poble ha escollit a aquest per poder electoral i no per poder diví ni dels déus, si aquest líder mana arbitràriament, la societat civil té tot el poder de rebel·lar-se contra el govern legítim i per tant, fer un retorn al que havia estat un estat anterior per tornar a imposar un poder polític diferent al establert prèviament. 


Un altre títol: La rebel·lió contra el legítim 


Comentari de text: Aquest fragment pertany al Segon Tractat Sobre el govern civil del filòsof empirista anglès del S.XVII, John Locke. En aquest llibre Locke intenta desenvolupar la seva teoria sobre la política. 


En aquest fragment John Locke ens presenta la seva teoria sobre la dissolució en el govern. Ens planteja, doncs, una situació la qual caracteritza com a freqüent ja que se’n poden extreure molts exemples durant la historia. Aquesta situació es dóna quan un poble es veu amenaçat davant de la possible pèrdua de la seva voluntat i es troba amb un govern (el qual és totalment legítim) que comença a actuar arbitràriament, és a dir, a crear les lleis per al seu propi benefici. 


Al contrari que altres autors que defensen al monarca com aquells que han estat escollits per manar per elecció divina, Locke parla d’un líder que ha estat escollit per el poble de forma legitima. 


Locke, diu, doncs, que el poble està possibilitat a rebel·lar-se davant d’aquesta usurpació dels seus drets. No parla dels rebels com aquells que fan la revolució davant de les lleis sinó el rebel, diu Locke, que és aquell governant que en comptes d’utilitzar el poder per a protegir a la societat civil i l’han utilitzat de forma contraria. 

En conclusió, Locke incita al poble a crear revolucions si les lleis promulgades per aquells que governen legítimament són en contra de les seves llibertats per així destruir els lligams i crear un nou govern polític.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada