dilluns, 10 de febrer del 2014

Definicions Tema 2

·         Realisme ingenu: Posició del realisme que suposa que el coneixement és una reproducció exacta (fotogràfica podríem dir) de la realitat.
·         Idealisme immaterialista:  Tipus de idealisme que redueix la realitat a percepcions (el que és és ser percebut), per la qual cosa no hi ha matèria existent.  El seu autor és Berkeley.
·         Fenomen: Són les coses tal i com un mateix les pot percebre a través dels sentits.  Objecte d’experiencia possible.
·         Fenomenologia: És un corrent filosòfic encapçalat per Edmund Husserl que pretén conèixer el que són les coses en la seva presentació pura i simple a la consciència, al subjecte. 
·         Noema:  És l’objecte de la consciència.
·         Hermenèutica:  Pretén comprendre les accions humanes i la realitat històrica interpretant cada esdeveniment en la seva singularitat i intentant captar-ne el sentit.
·         Veritat com a correspondència:  La veritat, doncs, la podem entendre com una relació d’ajust entre aquests dos elements, anomenada correspondència o adequació.
·         Autoritat: Acceptem com a certa una afirmació perquè prové d’algú a qui concedim crèdit pel seu coneixement en un àmbit concret.
·         Utilitat: Un enunciat serà cert quan sigui beneficiós i útil per a nosaltres i ens permeti orientar-nos en la realitat.
·         Teoria coherentista:  Posa èmfasi en la coherència del sistema, entès com a conjunt de proposicions que se segueixen les unes de les altres sense contradicció. 
·         Pragmatisme:  Considera que la teoria de l’adequació és certa, però la interpreta considerant la utilitat dels enunciats per resoldre els problemes vitals. 
·         Consens:  És una acord fruit de Fet de cessions per ambdues bandes però amb l’enriquiment que suposa la discussió lliure i tolerant de les idees.
·         Acció comunicativa: Acció que s’utilitza per donar l’entesa entre dues persones o un grup. Acció orientada a la compressió. 
·         Contingent:  És una realitat en el sentit positiu i que alguna cosa és però pot deixar de ser.
·         Món-2 (Popper): Correspon a la realitat psíquica que diu que el  cert és la realitat dels pensaments, desigs, imaginacions... Món mental.
·         Realitat virtual: Són percepcions generades amb l’ajut d’un suport tècnic que ens donen una il·lusió de realitat física. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada