divendres, 2 de gener del 2015

Les regles del mètode - René Descartes

Idees principals: Aquest text de René descartes ens parla de les quatre regles que planteja l’autor per fer un bon ús de la raó i fer un seguiment correcte d’aquesta. Ens diu primerament que no s’ha d’acceptar com a veritable allò que no ho és a,b evidència. La segona regla és que a partir de les idees clares, ha d’haver-hi una divisió de les parts per passar a la tercera fase que és que a partir de la comprensió de les parts s’han de tornar a unir per finalment obtenir una revisió de la realitat a la que s’ha arribat a concluir. 

Títol: Les quatre regles cap a la veritat.

Comentari de text: Aquest text pertany a l’autor francès del S.XVII, René Descartes. El fragment està dins del llibre Discurs del mètode el qual és l’obra que marca el naixement de la filosofia moderna ja que planteja un trencament amb tot el que havia estat el pensament anterior. 

Aquí ens planteja el mètode cartesià el qual defensa que exiteix la raó dins de tots els humans i que el saber és únic i sistemàtic. A partir d’aquí i davant del dubte de les diferents opinions de la gent, Descartes afirma que no tothom fa un bon ús de la raó i és per això que planteja quatre regles per poder arribar a la raó i per tant, a la veritat absoluta.

Aquestes quatre regles senzilles permetrant, per tant, no poder confondre els pensaments i arribar a aquest pensament comú i únic. Gràcies als conceptes de la intuicïó i la deducció Descartes planteja: 

La primera regla és el fet de fer un bon ús de la evidència, és a dir, que no hem d’acceptar com a cert allò que no es presenti amb claredat i distinció. A través de la intuïció Quan ja tinc les evidències clares, aquestes es converteixen en idees.
La segona regla i la tercera van molt lligades. A partir de la evidència, comença l’anàlisi el qual consisteix en dividir la dificultat de les idees en conceptes més clars, és a dir, es simplifica el problema. Després és el moment de la síntesi que consisteix en unir les idees simplificades a través de la deducció i fer el conjunt de les parts simples més ric que en el procés anterior. 

La quarta i última regla, diu Descartes, que seria la revisió i enumeració ja que es el fet de comprovar l’anàlisi i la síntesi, com una mena de conclusió.

En conclusió, Descartes a partir de la idea de que hi ha una realitat única per a tots els humans, planteja quatre regles per fer un bon ús de la raó i arribar a la certesa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada