dijous, 5 de febrer del 2015

Comparació: Plató i Descartes


En conclusió, Plató i Descartes a primera vista poden semblar autors amb molta diferència dins de la seva filosofia ja que no hem d’oblidar que es tracta de dos autors completament llunyans pel que fa a al època en la qual van viure. Tractant aquest compara i contrasta, veiem com la cosa no es ben bé així. La seva filosofia s’assembla, tot i així, si que trobem algunes diferències. 

Primer de tot, pel que fa a l’ànima, ambdós autors defensen un dualisme format per ànima i cos. També, aquesta ànima és immortal: per a Descartes després de la mort del cos, l’ànima va a parar al cel (ja que s’ha de recordar que l’autor era cristià). En canvi, per Plató veiem com aquesta ànima immortal va passant per un procés de purificació on es dirigeix de cos en cos per tal de aconseguir aquesta purificació. Una altra diferència, es que el filòsof de la edat moderna diu que ànima i cos es comuniquen per la glàndula pineal situada al cervell i el filòsof del S.V aC ens diu que el cos és una mena de presó de l’ànima. 

Pel que fa al coneixement, els dos autors parlen de que conèixer la veritat és el principal objectiu de la seva filosofia. També parlen del que serien les idees innates (que ens venen donades). Pel que fa a l’origen d’aquestes idees tenen pensaments diferents: Plató diu que ens venen donades a través de la reminiscència (els records de l’ànima passada) mentre que Descartes parla de que Déu ens la ha impregnat. Coincideixen, però, que per conèixer la veritat no hem de fiar-nos del sentits ja que aquests ens enganyen. 

Els dos filòsofs, ambdós dogmàtics, parlen del mètode deductiu. El mètode cartesià té quatre regles (evidència, anàlisi, síntesi, revisió i enumeració) mentre que Plató parla de un procés que passa del món sensible, al demiürg que ordena aquestes idees després passades al món de les idees.

Aquestes són algunes d’aquestes semblances però diferències a la vegada. Ambdós autors, per tant, tracten temes semblants però trobem que són diferents punts de vista i de tractament de la seva filosofia.
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada